Stress klachten, burn-out en overspannenheid

Gezonde en Ongezonde Stress

Iedereen ervaart wel eens stress. Stress is een heel normaal verschijnsel. Vaak treedt er een gevoel van stress op als je niet in staat bent (of je in staat voelt) te beantwoorden aan eisen die er aan je gesteld worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘gezonde stress’ en ‘niet gezonde stress’. Gezonde stress helpt ons te kunnen presteren in uitdagende situaties. Denk bijvoorbeeld aan de gezonde plankenkoorts bij sprekers. Ongezonde stress ontstaat wanneer we langdurig het gevoel ervaren niet opgewassen te zijn tegen de eisen die aan ons gesteld worden. Veel voorkomende bronnen van stress zijn: grote werkdruk, relatieproblemen,
conflicten op werk, gezondheidsproblemen, geldproblemen, verveling op het werk. Zolang deze situaties van voorbijgaande aard zijn, kunnen we ons vaak nog kunnen aanpassen en omgaan met de stress.

Spanningsklachten en Overspannenheid

Als we ons niet kunnen aanpassen aan de stressbron, kunnen er spanningsklachten ontstaan. Deze uiten zich vaak lichamelijk in hoofdpijn, rugpijn, maagklachten, slaapproblemen, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Wanneer we langdurig veel stress ervaren (vaak op verschillende levensgebieden), kunnen we overspannen raken. Overspannen mensen kunnen vaak niet meer helder denken en nemen geen informatie meer op. Ze voelen zich niet meer in staat problemen het hoofd te bieden.

Burnout

Langdurige negatieve werkstress kan ontaarden in een burnout. Je merkt dat je steeds meer tegenzin hebt om naar je werk te gaan, je voelt je niet meer gemotiveerd om je werk ‘goed’ te doen, je bent letterlijk niet meer vooruit te branden. Als jij jouw situatie (enigzins) herkent in bovenstaande, is het de moeite waard om contact met me op te nemen. Vroegtijdig ingrijpen kan voorkomen dat je een burnout krijgt, of overspannen raakt. Als je wilt weten of ik je kan helpen, bel me of neem contact op.

Registraties