Invloed van lichamelijke klachten op psyche

Lichamelijke klachten en psychische klachten treden vaak als een duo op. Het is niet ongebruikelijk dat mensen met een lichamelijke aandoening/afwijking hier psychisch ook last van krijgen. Omgekeerd weten we ook dat als je niet lekker in je vel zit, dit zich ook kan uiten in lichamelijke klachten. Soms weten we niet wat nu oorzaak of gevolg is.

Lichamelijke Aandoeningen en Psychische Klachten

Omgaan met een lichamelijk aandoening kan veel van je vragen. Het krijgen van een ziektediagnose, het ondergaan van behandeling, of het omgaan met lichamelijke beperkingen valt niet mee. Ik heb veel ervaring met het behandelen van mensen met lichamelijke aandoeningen zoals kanker, diabetes mellitus, fibromyalgie, chronische pijn, chronische vermoeidheid (CVS), MS, vruchtbaarheidsproblemen etc. De behandeling van dit soort klachten loopt zeer uiteen, afhankelijk van de lichamelijke aandoening en de psychische klachten die hierbij optreden.

Psychische Klachten en Lichamelijke Klachten

Psychische klachten kunnen ook hun weerslag op het lichaam hebben. Spanningshoofdpijn, -buikpijn, -rugpijn, en vermoeidheid zijn veel voorkomende symptomen. Vaak weten we niet of deze klachten nu de oorzaak of het gevolg zijn. Het is wel bekend dat ze elkaar flink kunnen versterken. Herken je jouw situatie of wil je weten of ik je kan helpen, bel me of neem contact op via het contactformulier.

Registraties