Zwangerschap, bevalling en eerste levensjaar
Zwangerschap:
De periode rondom je zwangerschap en de geboorte van je kindje is vaak een een hectische periode waarin belangrijke levensgebeurtenissen elkaar in rap temp opvolgen: een nieuwe baan, trouwen, zwanger worden, verhuizen, verbouwen en moeder worden. Als je deze gebeurtenissen combineert met slaapgebrek, hormonen en de verantwoordelijkheid die je als kersverse moeder ervaart, dan is het niet zo gek dat je soms aan jezelf gaat twijfelen en er nare gedachten aan deze periode ontstaan.
Gelukkig merken de meeste vrouwen dat na verloop van tijd de nare gedachten over de periode rondom hun zwangerschap en/of bevalling afnemen. Voor moeders die last blijven houden van negatieve gedachten, is het belangrijk dat zij op tijd om hulp vragen.
Bevalling
Sommige mensen zien op tegen de bevalling en zijn niet de enige.
Zie je op tegen de bevalling? Je bent niet de enige. Zo ‘n 5 à 10% van de zwangeren is meer dan gemiddeld angstig. Het kan zijn dat je angstig van aard bent, het kan echter ook veroorzaakt worden door een negatieve ervaring (miskraam, moeilijke bevalling, seksueel misbruik). Angst kan de conceptie, de zwangerschap en de bevalling bemoeilijken. Je geniet minder van het kindje in je buik en de kans op complicaties tijdens de bevalling is groter.
Ben je al bevallen en is de bevalling of de periode erna voor jou en/of je partner en je kindje niet goed verlopen en heb je daar nog last van?
Zit je misschien nog steeds met een heel dubbel gevoel? Het gevoel dat de geboorte van je zoon of dochter uiteindelijk een geweldige ervaring was, maar dat je aan de bevalling zelf niet terug kunt denken zonder emoties en spanning in je lijf? Of dat je niet kan genieten van je kindje en je erg gespannen, verdrietig, boos of somber voelt. Hoe verwerk je alle emoties na zo’n ervaring? Hoe herstel je het contact met je lichaam, waar zoveel mee is gebeurd? Hoe ga je verder na zo’n ingrijpende bevalling? Hoe pak je het fysieke contact met je partner weer op? En zul je ooit weer na kunnen denken over een volgende zwangerschap? Hoe kan ik genieten van mijn kind. Etc.
Een op de vier vrouwen kijkt drie jaar later nog negatief terug op de bevalling, slechts 2% hiervan krijgt de officiële diagnose PTSS (post traumatische stress stoornis) en wordt hiervoor behandeld. Voor het merendeel van deze moeders volgt geen diagnose en daarmee ook geen hulp. Hun dagelijks leven wordt echter wel in meer of mindere mate beïnvloed door negatieve gedachten, ze zitten niet lekker in hun vel, zijn snel emotioneel en kunnen zelfs psychische klachten ontwikkelen. Niet alleen voor de vrouw zelf heeft het impact op haar leven, ook de relatie met haar partner kan hierdoor onder druk komen te staan en zelfs het hechtingsproces met de baby kan negatief worden beïnvloed.
Het is voor een ander niet te zeggen of jouw bevalling een traumatische ervaring is, dit ligt eraan hoe jij het ervaren hebt en heeft vaak te maken met het verschil tussen wat je verwacht van de bevalling en hoe het daadwerkelijk verloopt. Naast medische ingrepen, kan ook de manier waarop een behandelaar (bijv. gyneacoloog, verloskundige) tijdens of na je bevalling tegen je praat aanleiding zijn tot een trauma.
Kind
In de afgelopen jaren is er binnen de jeugdzorg veel geschreven en gesproken over trauma. Klachten en klinische symptomen die eerder vooral werden toegeschreven aan factoren in de aanleg of opvoedproblemen, worden ook bij jonge kinderen meer en meer gelieerd aan traumatiserende ervaringen. “Bij heel jonge baby’s gaan de klachten waarmee ouders zich melden meestal over problemen met slapen, eten en huilen. In de praktijk worden deze baby’s vaak huilbaby’s genoemd. Dit werd in eerste instantie vanuit een combinatie van medisch en opvoedkundig perspectief bekeken. Maar meer en meer wordt duidelijk hoe belangrijk het is om tevens te onderzoeken in hoeverre er sprake kan zijn van traumatische ervaringen.”
Uiteenlopende ervaringen gaat die de ontwikkeling van de baby, maar ook van de jonge ouder, in de weg kunnen staan. “Je kan dan denken aan een ingrijpende gebeurtenis tijdens de zwangerschap, geboorte en eerste levensfase. Het kan gaan om medische ingrepen die op dat moment noodzakelijk waren
Viceuze cirkel
Wat juist bij baby’s een groot risico is, is dat er een vicieuze cirkel ontstaat waar ouders en baby niet zelf meer uit kunnen komen. “Om bij het voorbeeld te blijven van de medisch ingreep: ouders en baby zijn nog een symbiotische eenheid. Wat de baby overkomt, overkomt ook de ouder. Een baby die slecht slaapt, maakt ouders machteloos en fysiek uitgeput. Dat geeft overmatige stress tussen ouder en baby met als mogelijk gevolg dat de ouder niet helder kan mentaliseren. Dat kán betekenen dat de baby niet zo veilig verbonden raakt aan de ouder als je hen zou gunnen.”
Doel
Wij kunnen jou, je partner en het kindje helpen om een ingrijpende of traumatische tijdens zwangerschap, bevalling of na de bevalling te verwerken. In TPA werken we jarenlang met vrouwen met psychische- en soms daarmee samenhangende fysieke klachten rondom zwangerschap, bevalling en nieuw moederschap.
We luisteren naar je verhaal en samen zoeken we uit wat jou tijdens je bevalling zo heeft geraakt. Vervolgens kunnen we door middel van gesprekken en oefeningen op zoek gaan naar wat je tijdens je bevalling bent kwijtgeraakt en hoe je dat weer terug kunt vinden, zowel fysiek als emotioneel. Zodat je uiteindelijk weer verder kunt, als trotse moeder, maar vooral als jezelf.